SO Soest
SO Soest
Vrouwen 1 startklaar!!

Vrouwen 1 startklaar!!

Winnaar bekerpoule!!

Winnaar bekerpoule!!

Gwenn Wijnands Dames 30+

Gwenn Wijnands Dames 30+

Blauwe Sterren zijn gestart

Blauwe Sterren zijn gestart

Niemand buitenspel - Geldproblemen mogen nooit probleem zijn om niet te voetballen. Hulp nodig bij contributiebetalingsproblemen: Corien Verrips telefoon: 06-52071973 e-mail corienverrips@gmail.com

Bas Dreef over uitdagingen en ambities bij SO Soest

Donderdag 19 september 2024

 ‘Degradatie een harde leerschool’

Toen Bas Dreef in de zomer van 2020 hoofdtrainer werd van derdeklasser Baarn, was zijn ambitie duidelijk. Hij wilde stappen maken, eerst met Baarn en later bij een club die hoger speelt. We zijn nu vier jaar verder. Bas is in 2022 hoofdtrainer geworden van zijn jeugdclub SO Soest, maar zal dit seizoen starten in de zaterdag derde klasse. Dat moet toch wel steken bij de fanatieke oud-prof.
"Dat we nu derde klasse zouden gaan spelen is niet wat ik voorzien had toen ik naar SO Soest ging", geeft Bas toe. "De afgelopen twee seizoenen vielen twee factoren samen: de versterkte degradatie en het gegeven dat de vereniging vooral met de jeugd verder wil. Vooropgesteld, je eerste elftal vullen met zoveel mogelijk spelers uit eigen opleiding, daar stond en sta ik nog steeds volledig achter. Maar misschien had de switch wat gefaseerder mogen gaan."

Met een jong en onervaren team beleefde Bas Dreef zijn vuurdoop als hoofdtrainer van SO Soest. Op de allerlaatste speeldag handhaafde het team zich door een 5-1 overwinning bij Sporting ’70. "Dat was een soort van beslissingswedstrijd. Voor de jongens een prachtige ervaring en het gaf vertrouwen voor het opvolgende seizoen. Ik rekende op een vervolgstap. Een jaar ouder en wijzer, de subtop was volgens mij realistisch."
Die subtop heeft er geen moment ingezeten voor Bas en zijn team. De trainer blikt terug op het afgelopen seizoen: "We zijn tegen situaties aangelopen dat we maar tien man op de training hadden. Het zat tegen met langdurige blessures van een aantal sterkhouders. Daar wil ik mij overigens niet achter verschuilen. We hebben in sommige wedstrijden flink gas gegeven en uiteindelijk hebben we het ook bijna gered. Wij wonnen dik van Hooglanderveen en concurrent DSOV stond op achterstand. Zo zonde dat zij in de laatste minuut scoorden en wij dus nacompetitie moesten spelen. Overigens, ik vind dat alle teams die boven ons eindigden verder waren dan wij."

Nacompetitie als harde leerschool
Het wrange is dat SO Soest eruit vloog door een nederlaag tegen een ploeg die lager eindigde. "In de nacompetitie hebben we tegen Hooglanderveen gefaald. In de competitie wonnen we twee keer en ik vond die ploeg gelijkwaardig aan ons. Maar in de nacompetitie gaven we niet thuis, daar had ik toch wat moeite mee. Het bleek dat onze spelers, dat gaven ze na afloop ook toe, het lastig vonden om een ‘do-or-die-wedstrijd’ te spelen. Heel vervelend. We zullen het maar een harde leerschool noemen."

Na de teleurstelling van de degradatie staat SO Soest voor een nieuw avontuur in het zaterdagvoetbal. Bas: "Ik ben bij SO Soest ingestapt om de club verder te helpen. De degradatie is niet goed voor de status van de club en staat ook niet goed op mijn cv. Waar ik nu op hoop is dat spelers meer plezier beleven. We spelen een afdeling lager, dus we moeten nu meer dominant kunnen spelen. De afgelopen twee seizoenen hebben we op onze tenen gelopen."

Blessures en selectieproblemen
Steeds weer meten met (te) sterke tegenstanders in de zondag tweede klasse was zwaar. Was dat misschien de oorzaak van al die blessures? "Dat hebben wij ons ook afgevraagd", reageert Bas. "Zoveel blessures, waar komt dat vandaan? Komt het door te hard of verkeerd trainen? De kwetsuren waren vooral kruisbanden, enkels, knieën, rug. Ik ben tot de conclusie gekomen dat veel blessures zijn gekomen door het hoge niveau waardoor we op onze tenen moesten lopen, en dat in combinatie met een smalle selectie. Ik kan het niet hard maken natuurlijk, maar het was overleven en harken. Dat is vervelend als je een team wilt bouwen en ontwikkelen. Soms was het zoeken om getalsmatig een team compleet te krijgen en moesten we schuiven met spelers uit de O23 en O19. Maar zoals een beroemde voetballer ooit zei: elk nadeel heeft z’n voordeel. Veel spelers hebben mogen debuteren in het eerste elftal."

Optimisme voor het nieuwe seizoen
De selectie is nu op oorlogssterkte. De ziekenboeg is leeggelopen en met een aantal krachten van buitenaf is er weer wat te kiezen voor Bas en zijn staf. "Het begint weer op selectievoetbal te lijken. Onze bank is sterker geworden, ik kan doelgericht wisselen om het team sterker te maken. Of ik de zaterdag derde klasse goed ken? Lastig in te schatten. Ik heb dan met Baarn in de derde klasse gespeeld, maar door de versterkte degradatie ziet die afdeling er heel anders uit. Teams waartegen wij punten pakten, zijn inmiddels een afdeling lager. Focus ligt erop om zelf beter te worden. We gaan uit van eigen kracht en willen dominant op de helft van de tegenstander spelen."

De trainer is blij met de terugkeer van een aantal spelers. Zo is Bart Hooft na een vervelende blessure weer terug in de groep. "Zijn herstel verloopt volgens planning en gaat in een rechte lijn omhoog. Dat verbaast mij niet, Bart heeft een goede mentaliteit en de juiste discipline. Zaterdag tegen IJFC maakte hij zijn eerste volledige negentig minuten. Voor ons is het een meerwaarde dat hij er weer bij is. Ik ben ook blij dat Bryan Saas en Michael Pashley weer fit zijn. Thijs Janmaat is er bijna twee jaar uit geweest, maar gaat binnenkort speelminuten maken. Sander Kijzer en Antwan Snijders hebben al met de O23 meegedaan. Helaas zijn er nog een aantal langdurig geblesseerden. Maar al met al hebben we een brede groep."

Tweede elftal of O23?
De brede groep zorgt ook voor discussie, geeft Bas toe. "We hebben geen tweede selectie-elftal meer, maar een O23-1. Dat betekent dat spelers die ouder zijn dan 23 geen elftal hebben om minuten te maken. We mogen maximaal twee dispensatiespelers in de O23 opstellen. Dat is wel een dilemma voor de club. Er is behoefte aan een tweede elftal, maar de O23 is een perfect verlengstuk van jeugd naar senioren. Dat is een team voor de toekomst. Daarom hebben we veel oefenwedstrijden gepland zodat die spelers speelminuten maken. Voor mij als trainer is deze situatie een luxe. Ik heb wat te kiezen. Maar voor de spelers kan het vervelend zijn. We zijn wel heel transparant naar die jongens. We hebben donderdagavond vaak wat langere discussies. Op zaterdag gooien we de bank vol om zoveel mogelijk spelers erbij te houden."

Blik op de toekomst
Voor het nieuwe seizoen wil Bas niet te veel voorspellingen doen. "Het is voor mij een beetje koffiedik kijken. Er zijn een paar sterke ploegen in deze competitie met Olympia, Nieuwland en natuurlijk Hees. We zijn vrij ambitieus in onze speelwijze en de spelers willen daarin mee. Vaker domineren en daardoor meer winnen. Wat dat gaat opleveren, zullen we wel zien. Ik vond ons zaterdag tegen IJFC al goede stappen maken."

Meer dan alleen trainer
Hoe ziet de trainer zijn eigen toekomst? "Ik heb de UEFA A-cursus gedaan om een betere trainer te worden. Dat diploma geeft mij meer flexibiliteit. Ik kan in meerdere functies werkzaam zijn in het voetbal, deuren kunnen opengaan. Maar ik heb een drukke baan en een gezin met drie kinderen. Dus er is niet heel veel ruimte voor meer. Hoe hoger je komt in het voetbal, hoe intensiever het wordt. Mijn hoofdtrainerschap bij SO Soest vul ik in door veel tijd en energie te steken in het ontwikkelen van een speelwijze vanuit duidelijke principes en ik wil spelers helpen zich te verbeteren. We leggen veel accent op voorbereidingen en met de trainers Jordie Brouwer, Gerdo Kuenen en Daniël Hilhorst trainen we in linies. De samenwerking met Arthur van Doren en Hendry Hagedoorn van de O23 is perfect. We pakken het serieus aan, we doen aan videoanalyse. Ik krijg daar een hoop energie van, als het lekker loopt. Dat geeft echt een kick."

Voorlopig zit Bas Dreef op zijn plek bij SO Soest. "Het is leuk om te sparren met onze spelers die zelf jeugdtrainer zijn. Daarnaast hebben we de principes van het eerste elftal gedeeld met de trainers van de O23 en O19. Zij kunnen daar iets uithalen of met mij sparren hoe dat trainbaar te maken als ze dat willen.  Ik zie mijn functie als meer dan alleen trainer zijn van Soest 1. Met het delen van kennis proberen we gezamenlijk het niveau van de club omhoog te brengen."

Tekst en interview: Peter Beijer
Foto: Jan Frommink

Nieuwsoverzicht

Aankondigingen

Parkhout O23-1 - SO Soest O23-1 Zaterdag 21 september 11:45 uur
Eemnes - SO Soest (start competitie) Zaterdag 21 september 14:30 uur
SO Soest - 's Graveland Zaterdag 28 september 15:00 uur
Laren '99 - SO Soest Zaterdag 5 oktober 14:30 uur
SO Soest - Hees Zaterdag 12 oktober 15:00 uur
Niemand buitenspel Geldproblemen mogen nooit probleem zijn om niet te voetballen. Hulp nodig bij contributiebetalingsproblemen: Corien Verrips telefoon: 06-52071973 e-mail corienverrips@gmail.com

Hoofdsponsors

Subsponsors

Programma & Uitslagen

Ga naar het programma van onze teams en de uitslagen. Winst, verlies of gelijkspel?

Selecteer team

Sociale Media

Volg SO Soest op Facebook,
Twitter en YouTube.

Facebook Twitter YouTube YouTube

Onze vendeliers

De Jong [kopie]
Reto internetburo [kopie]
Uitgeverij Peles [kopie]
Overhees [kopie]
Hagen VakantieXperts [kopie]
Boedelz [kopie]
Dijkstra [kopie]
De Staelenhoef [kopie]
Mega Tegels [kopie]
Boshuizen Hoveniers [kopie]
WeFulfil [kopie]
Staal en Kunst - TOP [kopie]
Catering Centraal [kopie]
ING [kopie]
Krijkamp Den Oude [kopie]
BIN System [kopie]
Auto Smeeing [kopie]
Beijer Gebr [kopie]
Korte Duinen Restaurant [kopie]
Stalenhoef [kopie]
Bank ten Cate & Cie [kopie]
Eetvilla van den Brink [kopie]
Mekenkamp Bouwbedrijf [kopie]
Actiforce [kopie]
Brouwer [kopie]
Birkt Benzinestation [kopie]
Jager Bokdam De Visser [kopie]
Bres [kopie]
Reijerse [kopie]
Lex Verkley Banketbakkerij [kopie]
Smorenburg [kopie]
Kantoor Expert [kopie]
Bikedeals [kopie]
Van Hengstum [kopie]
Brouwer Wijnhandel [kopie]
PA van den Dijssel [kopie] [kopie] [kopie]
MEAT (BMM) [kopie]
Zwart Mul [kopie]
Scholten Jasmijn bloemen & planten [kopie]
Verdonk Trappen [kopie]
Votrans [kopie]
Profile Smeeing [kopie]
KOK [kopie]
Kostencheck [kopie]
Hengel [kopie]
Postcodestroom [kopie]
Van Veen Bedrijfsdiensten [kopie]
Hoogt [kopie]
Heineken [kopie]
JeeGee Vastgoed [kopie]
Optimum [kopie]
Wonnink [kopie]
Verrips Makelaardij [kopie]
Yourlease [kopie]
Soester Duinen Restaurant [kopie]
Dam [kopie]
Lijf & Visie [kopie]
MidCoat
FR Schilderwerken [kopie]

Sportorganisatie Soest

Bosstraat 137
3766 AE Soest
035 - 601 75 29 of 035 - 601 01 10

Secretariaat
Postbus 334
3760 AH Soest
administratie@sosoest.nl
NL64 INGB 0006 5812 88