SO Soest
SO Soest
Olav Kuus kopt SO Soest naar winst op Hees

Olav Kuus kopt SO Soest naar winst op Hees

Meisje O15 periodekampioen

Meisje O15 periodekampioen

Leo Rauch traint Dames 30+

Leo Rauch traint Dames 30+

Sponsor voor JO14-1

Sponsor voor JO14-1

Niemand buitenspel - Geldproblemen mogen nooit probleem zijn om niet te voetballen. Hulp nodig bij contributiebetalingsproblemen: Corien Verrips telefoon: 06-52071973 e-mail corienverrips@gmail.com

SO Soest wint meeslepende dorpsderby

Zaterdag 12 oktober 2024

In 1989 speelde SO Soest voor het laatst een echte dorpsderby om de punten. Toen was de tegenstander SEC. De derby's tegen de overbuurman stonden, zonder uitzondering, bol van spektakel en emoties. Deze zaterdagmiddag in de derby tegen Hees was dat niet anders. Een meeslepend gevecht waarbij Soest verdiend op voorsprong kwam, maar waar Hees zich met veel inzet terug in de wedstrijd knokte en waar de thuisploeg uiteindelijk in de slotfase de volle buit binnenhaalde. Olav Kuus was de gevierde man. De spits, die vorig seizoen doelpuntloos bleef, haalde revanche op zichzelf en scoorde beide (SO) Soester doelpunten. 

Een derby wordt dikwijls gekwalificeerd als een "burenruzie".  Deze metafoor ging zaterdag absoluut niet op. Want hoewel de wedstrijd stevig was en de duels niet werden ontzien, was de sfeer binnen en buiten het veld respectvol. Zo was daar de entree van de Hees-bestuurders Ed Knies en Hans Uit den Bogaard die SO Soest-voorzitter Ries de Jong in de bloemetjes zetten. 

De spelers kennen elkaar natuurlijk ook door en door. Bij Hees diverse spelers met een Soest-verleden en bij Soest spelen weer jongens die ooit het rode tenue hebben gedragen. Zo werd het een wedstrijd met veel respect voor elkaar, maar ook met inzet voor de overwinning.

Want SO Soest wilde graag de ongeslagen status voortzetten in de jacht op prijzen en Hees heeft slechts één overwinning behaald en moest dus een resultaat halen voor het moreel en voor de ranglijst. 

Beide teams stonden, voor 1600 toeschouwers, onder een dik blauw rookgordijn klaar voor de aftrap. Die aftrap kon echter pas genomen worden nadat het volgende rookgordijn, ditmaal rood van kleur, richting de Soester Duinen was gewaaid.

Vanaf het eerste fluitsignaal van de uitblinkende scheidsrechter was het duidelijk dat SO Soest de wedstrijd naar zijn hand wilde zetten. Vele aanvallen via de flanken waar Ryan de Hoop en Bryan Saas probeerden spits Olav Kuus te bereiken. Dat verliep in de openingsfase nog niet naar wens, maar toen er eindelijk een soepele aanval op de mat werd gelegd, was het direct raak. Een afgemeten voorzet van Ryan op maat voor Olav die van dichtbij keeper Oscar Kooij verschalkte. 

De gelijkmaker kwam op een moment dat het leek alsof Soest de wedstrijd controleerde. Maar de slimme Hees-strateeg Maarten Jan Belt vond de opening bij Dion Looysen die oog-in-oog met Hein Janmaat beheerst afrondde. 

Soest liet zich door de tegenslag niet van de wijs brengen en bleef het veldoverwicht houden. De duels waren vol overgave en vooral de battle op het middenveld tussen de aanvoerders Bart Hooft en Maarten Jan Belt was van hoog niveau. 

In de tweede helft bleef SO Soest dominant en ging de ploeg op zoek naar de winnende goal. Daarbij werden drie wissels ingezet, waarbij de rentree van Thijs Janmaat in Soest 1, na twee jaar blessureleed, het vermelden zeker waard is. Soest kreeg diverse kansen om op voorsprong te komen, maar in de afwerking kwamen de voorwaartsen net een stapje of een hoofdknik te kort. Hees bleef bovendien loeren op de speldenprikjes die vooral van de voeten van de eerdergenoemde Maarten Jan en topscoorder Ryan de Jong kwamen. Zo bleef de wedstrijd spannend en intens en werd er vanaf de zijlijn enthousiast meegeleefd. 

De wedstrijd leek te eindigen in een gelijkspel en daarmee zou Hees het gelukkigst zijn. Totdat bij een van de laatste aanvallen Michael Pashley met een afgemeten voorzet het hoofd van Olav Kuus vond die met een harde kopstoot de tot dan toe onpasseerbare invallerkeeper Kimo Huttema het nakijken gaf. Olav juichend de hekken in en een ware 'pitch invasion' van de (SO) Soester jeugd. De goal werd intens beleefd. Pas toen het veld weer 'schoon' was kon er weer afgetrapt worden. In de tien minuten extra tijd was Hees nog één keer dicht bij de gelijkmaker maar Soest kon na een enerverende wedstrijd juichend van het veld. 

Na afloop stonden 'blauw' en 'rood', omringd door onder meer 'groen', schouder aan schouder, om onder het genot van een hapje en drankje, de derby na te bespreken. Zoals het hoort!

Trainer Bas Dreef was enthousiast na de vierde opeenvolgende overwinning: ,,Wat een geweldige ambiance en top hoe alles tussen de clubs geregeld was. Dit was reclame voor het Soester voetbal wat mij betreft. Ik vond ons aan de bal niet goed genoeg om het klasseverschil meer tot uiting te laten komen. Hees verdedigde in kleine ruimtes en counterde af en toe gevaarlijk. Zo werd het een echte derby. Spannend en op hoge intensiteit, maar niet altijd goed. De 1-0 was een gevolg van de eerste keer, dat wij gestructureerd en met overleg opbouwden. De gelijkmaker viel op een moment, dat wij de bovenliggende partij waren en er niet veel aan de hand was. Daar kwam wel de extra klasse van Maarten Jan Belt naar boven en de kans die hij creëerde werd koel afgerond. Uiteindelijk hebben we redelijk gedomineerd qua balbezit en in mijn optiek verdiend gewonnen. Met uiteindelijk een geweldige climax natuurlijk met de winnende goal in de eindfase. Mooi te zien hoe dat beleefd werd door supporters en onze jeugd!"

Een prachtige overwinning op Hees na een heerlijke wedstrijd, die bovendien zorgt voor de maximale score. Twaalf punten uit vier wedstrijden. Komende zaterdag wacht nummer twee Zeist. Aftrap aldaar is om: 14:30 uur. 

Opstelling SO Soest: Hein Janmaat; Luc Hooft, Michael Pashley, Niels Kuus (46. Thijs Janmaat), Bas Epskamp (46. Stef Herder); Bart Hooft, Thomas van den Abeelen (46. Koen van Logtestijn), Jim van den Berg (71. Leroy Voskuilen); Ryan de Hoop (87. Thijn Horvers), Olav Kuus, Bryan Saas

13. 1-0 Olav Kuus
23. 1-1 Dion Looysen
90. 2-1 Olav Kuus

Impressiebeelden: 


Nieuwsoverzicht

Aankondigingen

Zeist - SO Soest Zaterdag 19 oktober 14:30 uur
Algemene Ledenvergadering Maandag 21 oktober 19:30 uur
SO Soest - Nieuwland Zaterdag 2 november 15:00 uur
TOV - SO Soest Zaterdag 9 november 15:00 uur
SO Soest - Loosdrecht Zaterdag 16 november 15:00 uur
Niemand buitenspel Geldproblemen mogen nooit probleem zijn om niet te voetballen. Hulp nodig bij contributiebetalingsproblemen: Corien Verrips telefoon: 06-52071973 e-mail corienverrips@gmail.com

Hoofdsponsors

Subsponsors

Programma & Uitslagen

Ga naar het programma van onze teams en de uitslagen. Winst, verlies of gelijkspel?

Selecteer team

Sociale Media

Volg SO Soest op Facebook,
Twitter en YouTube.

Facebook Twitter YouTube YouTube

Onze vendeliers

Brouwer Wijnhandel [kopie]
PA van den Dijssel [kopie] [kopie] [kopie]
Dijkstra [kopie]
Lex Verkley Banketbakkerij [kopie]
Boshuizen Hoveniers [kopie]
Boedelz [kopie]
Smorenburg [kopie]
Korte Duinen Restaurant [kopie]
Beijer Gebr [kopie]
Eetvilla van den Brink [kopie]
Hoogt [kopie]
Reijerse [kopie]
Overhees [kopie]
MidCoat
Hagen VakantieXperts [kopie]
MEAT (BMM) [kopie]
Verrips Makelaardij [kopie]
Soester Duinen Restaurant [kopie]
De Jong [kopie]
Bikedeals [kopie]
Van Hengstum [kopie]
ING [kopie]
FR Schilderwerken [kopie]
Heineken [kopie]
Stalenhoef [kopie]
Staal en Kunst - TOP [kopie]
Lijf & Visie [kopie]
Auto Smeeing [kopie]
Bank ten Cate & Cie [kopie]
Mega Tegels [kopie]
Zwart Mul [kopie]
Kostencheck [kopie]
Reto internetburo [kopie]
KOK [kopie]
Brouwer [kopie]
Profile Smeeing [kopie]
De Staelenhoef [kopie]
Hengel [kopie]
BIN System [kopie]
Scholten Jasmijn bloemen & planten [kopie]
Dam [kopie]
Kantoor Expert [kopie]
Catering Centraal [kopie]
WeFulfil [kopie]
Optimum [kopie]
Van Veen Bedrijfsdiensten [kopie]
Bres [kopie]
Verdonk Trappen [kopie]
Birkt Benzinestation [kopie]
Mekenkamp Bouwbedrijf [kopie]
Votrans [kopie]
Postcodestroom [kopie]
Krijkamp Den Oude [kopie]
Jager Bokdam De Visser [kopie]
Yourlease [kopie]
JeeGee Vastgoed [kopie]
Actiforce [kopie]
Wonnink [kopie]
Uitgeverij Peles [kopie]

Sportorganisatie Soest

Bosstraat 137
3766 AE Soest
035 - 601 75 29 of 035 - 601 01 10

Secretariaat
Postbus 334
3760 AH Soest
administratie@sosoest.nl
NL64 INGB 0006 5812 88